Het uitchecken op een cruise schip is heel anders dan uitchecken in een hotel. Als je je eerste cruise gaat maken, is het goed om te weten hoe de ontschepingsprocedure werkt.

Natuurlijk denk je er het liefste niet aan. Het is veel leuker om plannen te maken, paklijsten te maken (zie https://cruise-xpert.com/paklijst/ ) en niet te denken aan de laatste dag van je cruise.

Natuurlijk zijn er kleine verschillen in de ontschepingsprocedures bij de verschillende rederijen, maar in de basis zijn ze vrijwel gelijk. De laatste ochtend van je cruise, moet je je hut verlaten en ga je weer naar huis.

Er zijn twee manieren voor ontscheping: Reguliere ontscheping of zelf ontscheping.

Voor beiden is het proces hetzelfde, maar bij zelf ontscheping ben je zelf verantwoordelijk voor het meenemen van je bagage vanaf het schip. Ik leg je hier verderop wat meer over uit.

Ontschepingstijd

Er wordt altijd een tijd aangegeven dat het schip arriveert in de ontschepingshaven. Maar dit varieert per cruise schip door de route, de haven en soms door zaken die onvoorzien zijn. Deze tijd is echter niet de tijd dat je meteen van het schip af kunt. Het schip moet eerst nog door de douane waarna passagiers pas toestemming krijgen voor ontscheping. Dit proces kan wel een paar uur, en soms zelfs langer, duren en het is iets waar de cruise line niets aan kan versnellen.

Over het algemeen begint het ontschepingsproces tussen 7.30 en 8uur, maar nogmaals dit kan variëren. Vermijd daarom een te vroege vlucht naar huis. Calculeer tijd in om te ontschepen, je bagage te verzamelen, door de douane te gaan en naar het vliegveld te gaan.

Bagage labels en instructies

Tijdens je cruise krijg je van je cabin steward (in een hotel is dat het kamermeisje, op een schip is dat eigenlijk altijd een meneer, die cabin steward genoemd wordt) uitgeprinte ontschepings instructies, waarin staat wat je met je bagage moet doen en overige instructies. 

Bij deze instructies zitten ook speciale bagage labels. Je kunt je wellicht voorstellen dat het onmogelijk is om duizenden gasten allemaal tegelijkertijd te laten ontschepen. Om dit proces in goede banen te leiden, zijn de bagage labels in verschillende kleuren die corresponderen met verschillende ontschepingstijden. Bijvoorbeeld: Oranje = 8.20u, Rood = 9.10u, Blauw = 10u. Als alles gaat zoals gepland, zou je op dat tijdstip moeten kunnen ontschepen.

Photo courtesy of Adele – Travel Savvy Diva

Koffers op de gang

Bij reguliere ontscheping, word je gevraagd om je koffers (met de bagage labels er aan) op de gang (dus buiten de hut) te plaatsen op een bepaalde tijd in de avond. De bemanning  zal dan de hele nacht door alle koffers naar een speciaal deel van het schip brengen, zodat ze direct na aankomst de koffers aan wal kunnen brengen.  Vergeet niet om één label achter te houden, of maak een foto, zodat je nog weet welke kleur labels je had.

Voorkom dat je in je pyama het schip moet verlaten!

Nu komt dus het allerbelangrijkste: zorg er voor dat je een aparte tas of kleine rolkoffer bij je hebt, waar je alle dingen in doet die je de volgende dag nog nodig hebt. Je zou niet de eerste zijn die zich in de ochtend wil aankleden en ontdekt dat je al je kleding in je koffer hebt gedaan en dat je dus in pyama (of nog erger) naar het ontbijt moet!

Hieronder vind je een lijstje met artikelen die je beter in je handbagage c.q. extra tas bij je kunt houden en dus niet in je koffer moet doen:

  • Toiletartikelen die je ’s avonds en de volgende ochtend nog nodig hebt (tandenborstel, haarborstel etc.)
  • Kleding die je de volgende dag aan wil doen
  • Schoenen die je de volgende dag aan wil doen
  • Nachtkleding
  • Paspoort
  • Telefoon + oplader
  • Vliegtickets

Vergeet ook niet om het kluisje in de kledingkast leeg te halen!

De cruise rekening

Voordat je het schip verlaat, vergeet niet je cruise rekening te controleren. Dit kan via de apparaten bij de receptie, maar vaak ook via de app van de rederij die je vooraf op je telefoon kunt installeren. Op een cruise schip is het over het algemeen niet mogelijk om te betalen met contant geld. Daarom wordt je credit card gekoppeld aan de cruise rekening. De betaling wordt dan automatisch gedaan. Klopt er iets niet, meld dat dan direct bij de receptie. Als je eenmaal het cruise schip hebt verlaten, is het moeilijk om terug te gaan en de kosten terug te krijgen.

Ontbijt

Voordat je het schip verlaat, zul je zeker nog kunnen ontbijten in de verschillende restaurants aan boord. Het kan best druk zijn, dus mocht je nog even van je hut willen genieten, kun je er ook voor kiezen om een koffie en een broodje te halen en dat in je hut op te eten.

Check, check, dubbel check

Vergeet niet om je hut goed te controleren dat je niks achter laat. Houd je cruise card of medaillion bij je, want deze heb je nodig om van het schip af te komen.

Ontschepingsprocedure

Eenmaal klaar om te gaan, zul je gevraagd worden om in een vooraf aangewezen ruimte (vaak restaurant of theater) te gaan zitten totdat jouw kleur en/of nummer van het bagagelabel is omgeroepen. Houd je cruise card in hand, want deze wordt voor de laatste keer gescand om van het schip af te komen.

Nadat je het schip verlaten hebt, ga je de cruise terminal in en kom je in een grote ruimte, waar je rijen bagage zult vinden. De koffers zijn gesorteerd op kleur of op nummer. Zodat je meteen naar de juiste kleur of nummer kunt lopen om je koffers te halen. Mocht je hulp nodig hebben bij de koffers, dan staan daar ook altijd medewerkers klaar om te helpen. Vergeet niet om ze dan ook een fooi te geven!

Zelf ontscheping

Ik zou ook nog even terugkomen op zelf ontscheping. Als je heel vroeg van het schip af wil of juist heel laat, dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van zelf ontscheping. Je kunt dan gewoon je koffers bij je houden en je hoeft ze dus niet op de gang te plaatsen. Je krijgt dan ook geen hulp om de koffers mee van boord te dragen. (Let op: de liften worden vaak volop gebruikt dus houd er rekening mee dat je je koffers over de trap naar beneden moet kunnen dragen).

De vakantie is voorbij, maar hopelijk heb je prachtige herinneringen opgedaan die je mee naar huis neemt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.