Eh…nee! Ik ben helemaal niet rijk! En ik spaar ook niet 10 jaar voor één cruise! Als je een budget hebt om op vakantie te gaan in een hotel of appartement in het buitenland, dan heb je ook het budget om te gaan cruisen.

Er zijn mensen die voor Euro 50,00 per nacht al op een cruise zitten, probeer dat maar eens in een hotel (inclusief alle maaltijden!). Een voorbeeld is Emma, van de facebookpagina Cruising isn’t just for old people. Zij heeft zelfs een cursus gemaakt om zo goedkoop mogelijk (vanaf 38 pond) op cruise te gaan.

Echt heel knap! Ik heb haar cursus ook gevolgd en er ging ook voor mij een wereld open.  

De kosten van een cruise hangen echter van veel factoren af. De grootste kostenpost kun je al besparen door niet in schoolvakantietijd te gaan. Als je buiten de vakanties zou kunnen gaan, dan scheelt dat al veel geld.

Daarnaast is het goed om te kijken naar de rederij die binnen je budget past. Er zijn hele goedkope rederijen zoals bijvoorbeeld Costa of MSC. Drukke rederijen waar veel Italianen aan boord zitten, de voertaal Italiaans is, en waarbij je bijvoorbeeld apart voor de shows moet betalen.  Andere cruises lijken soms duurder, maar daar zit bijvoorbeeld het entertainment al wel bij de prijs inbegrepen.

Ook de route is bepalend voor de prijs. Moet je eerst vliegen om vanaf een bepaalde haven te vertrekken, dan moet je deze kosten niet vergeten. Daarom is het juist super interessant nu om eens te kijken naar de cruises die vertrekken vanuit Amsterdam of Rotterdam. Geen vliegkosten, en zo op het schip stappen.  Cruises naar Noorwegen met de Holland America Line beginnen zo rond de Euro 998,00.

De soort hut bepaalt ook een groot deel van de prijs: een binnenhut is het goedkoopst, een suite met balkon is kostbaar. En daar zitten nog heel opties tussen.

Ga jij met je gezin op vakantie, dan is het helemaal interessant om een hut voor 4 personen te nemen. De 3e en 4e persoon zijn vaak een stuk goedkoper en bij sommige rederijen zelfs helemaal gratis! Het is echt de moeite waard om even te zoeken naar acties zoals deze. Royal Caribbean heeft vaak dit soort aanbiedingen.

Helaas zitten er ook nog wat verborgen kosten in de prijs van een cruise. De meeste rederijen zijn Amerikaans. Dat houdt in dat de salarissen van de medewerkers op het schip erg laag zijn. Daarom houdt de rederij standaard een bedrag (tussen 12 en 15 dollar per persoon per dag!) in als fooi voor de crew. (Housekeeping, bediening, receptie, machinekamer en ga zo maar door). Dit kan dus voor een week oplopen naar ca. 330 dollar per week extra voor een gezin van 4 personen.

Veel gasten weten niet dat dit geen verplichte bijdrage is. Als je het bedrag te gortig vindt, het past niet binnen je budget of je geeft liever zelf rechtstreeks wat aan het personeel, dan kun je bij de receptie aan boord een formulier invullen om de fooien van je rekening te laten verwijderen.  Tip: deel dit niet met Amerikanen aan boord, want dan krijg je flinke discussies!

Kort samengevat: het is mogelijk om voor ca. Euro 2500,00 met je hele gezin een prachtige cruise te maken van een week. En dat geld zou je ook kwijt zijn als je gewoon een hotel boekt in Griekenland of Spanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.