Soms zie je door de bomen het bos niet meer: er zijn zoveel verschillende cruise lines en daarnaast per cruise line ook nog zoveel verschillende soorten schepen. Waar begin je met kiezen?

Allereerst moet je voor jezelf afwegen wat het belangrijkste is: het schip of het vaargebied.

Stel dat je altijd al een keer naar Alaska wilde, dan is de kans groot dat je met een wat luxer cruiseschip gaat. Costa Cruises, een van de goedkoopste cruise lines, vaart bijvoorbeeld niet op Alaska. In het geval dat je dus voor een specifiek vaargebied kiest, vallen er dus vaak al een paar rederijen af.

Als je gaat voor een specifieke rederij, dan heb je meer keuze. Maar hoe maak je dan de keuze?

De Prijs

Wil je vooral niet te duur op reis? Dan zijn Costa en MSC Cruises mooie alternatieven. Dit zijn Italiaanse rederijen die minder luxe zijn, en daardoor aantrekkelijk geprijsd. De reizigers op deze schepen zijn veelal (wat drukkere) Italiaanse families en de voertaal is vooral Italiaans. Ook Aida is een betaalbaar alternatief. Aida is een echte Duitse rederij en de voertaal is hier dan ook Duits. Dat betekent dat de shows veelal ook Duits of Italiaans zijn, maar dat je je voor de overige zaken ook zeker kunt redden in het Engels.

De grootte van het schip

De laatste jaren worden de schepen steeds groter. In april 2018 is het grootste cruise schip ter wereld in de vaart gelaten. Met maar liefst 6.780 gasten, en ca. 2.175 bemanningsleden, zijn er bijna 10.000 mensen aan boord. Door de grootte van het schip (met maar liefst 18 dekken) zijn er best nog rustige plekken op het schip te vinden.

De meeste schepen zijn echter (veel) kleiner, en zitten tussen de 2000 en 4000 gasten.

De meest luxe schepen hebben soms zelfs maar 300 gasten aan boord en geven je eerder het gevoel van een luxe jacht in plaats van een cruise schip.

Entertainment

Zoek je de langste glijbaan op zee?

Wil je schaatsen op zee? Een klimmuur op het schip? Het kan allemaal! De Royal Carribean schepen staan bekend om deze faciliteiten.

Ben je op zoek naar entertainment in het theater, dan zijn Norwegian Cruise Lines en Disney Cruises interessant voor je. Bij Norwegian Cruise Lines worden vaak hele musicals opgevoerd (veelal moet je hiervoor wel kaarten reserveren).

Vind je het fijn om in een barretje naar een leuke band, een pianist of een klassiek concert te luisteren, dan past Holland America Line goed bij je.

Princess Cruises biedt een bioscoop under the stars: een openlucht bioscoop met lounge chairs, en popcorn met de allernieuwste films.

Eten en drinken

Bijna elk cruise schip heeft wel een buffet restaurant en een main dining room (een restaurant waar je aan tafel bediend wordt met een a la carte menu). Maar een aantal schepen hebben nog veel meer keuzes: een hamburger restaurant, een pizza restaurant, een luxe grill restaurant, Chef’s table, Sushi/Aziatisch, al dan niet tegen betaling. Bij de Holland America Line wordt het restaurant Pinnacle Grill omgebouwd tot de Librije, waar een menu geheel volgens de hand van de bekende chefkok Jonnie Boer gekookt wordt.

Kijk ook eens in het menu onder rederijen, daar vertel ik meer over de verschillende rederijen en kun je een overzicht downloaden waar je alle info overzichtelijk kunt terugvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.